18 juni 2024

JoLilly

Blogs over DIY, Fashion, Wonen en meer!

Dit zijn de redenen waarom gamen zo leuk is om te doen

Ben jij of ken jij iemand die het liefst na zijn werk direct achter de laptop gaat zitten om een spannend potje te gamen? Dat is niet zo vreemd. Er zijn namelijk veel redenen voor waarom gamen zo leuk is om te doen. Het is niet voor niks zo’n populaire tijdsbesteding onder zowel jongeren als volwassenen.  

Complete belevenis

Waar je het vroeger moest doen met een simpel spelletje Tetris of Pacman, zijn er tegenwoordig spellen op de markt met de meest mooie grafische afwerkingen. Personages zijn zo goed gecreëerd, dat het lijkt alsof je naar een film aan het kijken bent. Ieder personage heeft daarnaast zijn eigen karakter. Je wordt meegenomen in een compleet verhaal, waarbij je van begin tot eind allerlei uitdagingen aan kan gaan. De verschillende levels die je afgaat, kun je vergelijken met hoofdstukken in een boek. Er worden allerlei emoties bij je opgeroepen: van verdriet en verbazing tot zelfs boosheid. Daarnaast bestaat het spel vaak uit meerdere onderdelen, zodat je verschillende spelletjes in één game kan doen.

Ontspanning tijdens het gamen

Gamen biedt een bijzondere vorm van ontspanning. Je kan je gedachten even helemaal uitschakelen en volledig focussen op het spel. Dit is een goede manier om stress achter je te laten. Tijdens het gamen kan je in een soort bubbel terechtkomen en het kan daardoor zelfs gebeuren, dat je niks meekrijgt van de wereld om je heen. Ondanks dat beeldschermen niet heel goed zijn voor je ogen en hersenen, geeft het je toch een gevoel van ontspanning. Daarnaast geeft het je ook een heel fijn gevoel als je een overwinning hebt behaald. Succes is een goede motivator om te blijven spelen. Natuurlijk is het ook een goede manier om verveling tegen te gaan.

Gezondheidsrisico’s van overmatig gamen

Natuurlijk zijn er ook risico’s verbonden aan het spelen van videospellen. Gamen kan net als enig andere verslaving, zoals een gokverslaving of een GHB verslaving, erg gevaarlijk zijn. Lichamelijk gezien kan je ook wel veel klachten krijgen van gamen, zoals vermoeidheid, hoofdpijn en geïrriteerde ogen. Daarnaast kan je ook geestelijke klachten ontwikkelen, zoals snel geïrriteerd raken, dingen vergeten of somber worden wanneer je niet aan het gamen bent. Soms kan je zo beïnvloed zijn door het spel, dat je in de echte wereld ook steeds aan het spel blijft denken.